12.9.2016

Kaksi vuotta kanin kanssa - mitä olen oppinut?

Niin vierähti kaksi vuotta ensimmäisen oman kanini hankinnasta.

Toisessa blogitekstissäni ikinä esittelin vehkeitä jotka on kanille varattu, ja katsotaan nyt oliko suunnitelmissani järkeä. Aina kun ei ole. Tässä linkki kanisuunnitelmiin.
  Koiran xxl-kokoinen häkki on edelleen käytössä. Se on osoittautunut erittäin mukavaksi sekä kanille että siivoojalle. Se on tukeva, siistinnäköinen, helposti puhdistettava, turvallinen, ilmanvaihdoltaan erinomainen, ja sen päälle kun laittaa lankkua tai levyä, saa tason tavaroille sekä sopivasti suojaa kanille ja häkkikin mätsää sisustukseen paremmin. Kokokin on mielestäni sopiva siihen nähden mitä kani siellä nyt yleensä viettää (olikohan suunnilleen 78x86x120cm). Sinne mahtuu vessalaatikko, tilava puinen pesä ja tilaa jää makoilla koko pituudelta sekä hyppiä niin pituus- kuin korkeussuunnassa. Tokihan tuo olisi aivan liian pieni jos kani viettäisi jatkuvasti aikaansa häkissä, mitä en yhdellekään kanille toivo.

Ikean värikäs matto on pohjamateriaalina edelleen. Sellainen perus halpa matalanukkainen. Leikkasin sen puoliksi ja puolikkaat olivat juuri sopivat yksi kerrallaan peittämään pohjalevyn, ja on kyllä kätevä vuorotella kun toinen likaantuu. Helppo puhdistaa, eivätkä kanin kynnet eivät jää maton kuituihin kiinni. Väri- ja kuviovaihtoehdotkin rajattomat!

Juomapullo on vaihtunut ajat sitten juomakuppiin. En suosittele juomapulloja kyllä enää ollenkaan, niin monesti olen muiltakin kuullut ettei sieltä oikein tule kunnolla. Jotkut ovat heitelleet ilmoille ajatusta pullon johtavan mahdollisesti purentavikoihin/hammaspiikkeihin? Juomakuppi on kanille luonnollisempi tapa juoda. Itsestäni tuntuu, että kani saa nopeammin juotua janonsa pois kupista. Lisäksi se on helpompi pitää puhtaana, ainakin omasta mielestäni. Keraaminen kuppi on painava, joten sitä ei helpolla kaadetakaan. Amiehan tosin käy välillä eteisessä koirien ja kissan yhteisellä kupilla. Vaihtona myös kaikki muut juovat silloin tällöin kaninhäkistä.

Puupelletti on edelleen käytössä vessan kuivikkeena. En ikinä voisi kuvitella käyttäväni puruja tai muuta, ne pölisevät ja sotkevat ympäristön ja haisevat ja ovat hetkessä ihan likaiset. Pelletti ei pöllyä, leviä jaloissa ja sitoo hyvin kosteuden. Papanat eivät laatikossa haittaa. Pellettien vaihtoväli on ollut 2-3 päivää, mutta nyt kun rakensimme oikean pellettivessan välipohjalla (eivätkä ne vain enää lillu vadin pohjalla sellaisenaan) on väli pidentynyt vielä lisää parilla päivällä, mikä on ihanaa. Eikä edes haise.  Idea on siis se, että laitetaan kaksi vessa-astiaa päällekkäin (näiden väliin tulee jäädä ainakin 5cm tyhjää tilaa), ja välipohjaan tehdään pieniä reikiä jotta pissa pääsee astioiden väliin. Alempaan astiaan laitetaan pellettiä imemään kaikki se pissa joka rei'istä sinne pääsee. Itse laitan ylempääkin osaan (eli missä kani sijaitsee kun se vessassaan on) hieman pellettiä. Puhdistan vessalootan niin, että kippaan ensiksi ylemmästä osasta papanat ja vähät määrät pellettiä roskapussiin. Sen jälkeen kippaan alemman lootan paljot pissaiset pelletit pussiin, ja marssin vessaan huuhtomaan ne pöntön päällä käsisuihkulla puhtaaksi. Tämän jälkeen kuivaan ne kanin tälle varatulla vanhalla pyyhkeellä, ja sitten vain uudet pelletit kerroksiin.

Pissiongelmaa sänkyyn
Amien häkkihän on sijoitettu meillä makuuhuoneeseen, ja koska koirat saavat tulla sänkyyn, oli loogista että kanikin saa. Pitkään se osasikin olla kaneiksi siinä. Temppuja tehtiin ja herkuteltiin sängyssä, ja tapasi (ja tapaa edelleen) nukkua joko ihmisten tai koirien kanssa päiväunia. Oli myös aika jolloin Amie oli irti yötä päivää ja nukkui meidän kanssa.
Joku aika sitten Amie alkoi kuitenkin pissailemaan sänkyyn. Pissiongelmaa ei ole muualle ollut. Ensin tuntui että se tekee niin jos vessalaatikko näyttää olevan vaihdon tarpeessa. Ehkä se ei siinä tilanteessa sotkuiltaan kelvannut? Eikä kani edes käynyt sängyssä vain tarpeitaan tekemässä, vaan se nimenomaan saattoi ensin syödä herkkua siinä tai nukkua. Sitten herättyään pomppi vähän aikaa ja teki pissat. Papanat eivät niinkään koskaan haitanneet, sillä ajattelin sen osalta koulutuksen olevan mahdotonta ja koirat putsasivat kuitupommit aina hyvin nopeasti. Kanihan siis tykkää tehdä tarpeet aina imevään materiaaliin siistinä eläimenä.
Hetkeksi ongelma paranikin kun vessalaatikkoa pidettiin aina sängyssä. Kyllä. Miettikää, 120cm leveä sänky, jossa nukkuu kaksi ihmistä, satunnaisesti kaksi koiraa ja kani. Vessalaatikko (about 30x30) oli minun jaloissani ja monestihan mieheni unissaan potkaisikin sen nurin lattialle.
Lopulta virittelin laatikolle 'telineen' joka oli lattialla sängyn korkeudella. Pidimme sitä yötä päivää ihan sängyssä kiinni ja ongelmat katosivat. Jossain vaiheessa (olisikohan ollut kun kani herätti mieheni toistuvasti hyppimällä pään päällä ja raapimalla siinä sivussa) Amie alettiin pitämään yöt häkissä. Vessateline hävisi johonkin, ja sen jälkeen ei enää ole tullut nostettua vessaa sängyn lähettyville. Nyt kun mietin, sehän voisi ratkaista tämän ongelman. Jo jonkin aikaa olemme käyttäneet suihkuverhoa sängyn päällä mutta siihenkin kyllä pissiä tulee.
Onpa muutaman kerran käynyt niinkin, että kani on näyttänyt pyrkivän sängystä käsin laatikolle josta herkkuja saa. Kun mieheni sitten on pukannut kania kauemmas tieltään, on pupu kääntynyt selin, peruuttanut pari askelta miestäni kohti ja KUSAISSUT sängylle ihan iholle! Jos joku osaa tämän minulle selittää inhimillistämättä ja kanin käytöstä oikeasti tuntien, ole kiltti ja kerro mitä tapahtui!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...